Fortsätt till huvudinnehåll

To plant a garden is to believe in tomorrow... halvårssummering av portföljen

Citatet såg snodde jag från en tavla på H&M Home och det kändes väldigt passande nu när det är dags att summera första halvåret på börsen 2017. Citatet tycker jag även rimmar bra med min investeringsfilosofi som bygger på långsiktighet.

Börsen avslutade i moll och SIX30 Return Index som jag jämför portföljen med stängde på -2,37%. Portföljen klarade sig bättre och kom in på -0,68%.

Zoomar jag ut lite och ser till första sex månaderna är portföljen upp 12,75% jämfört med index på 8,25%, så portföljen har presterat 52% bättre än jämförelse index! Uppgången innebär att portföljens värde med 75 000 sedan årsskiftet. Tackarrr!

Portföljens draglok har varit Formpipe som är upp 50% sedan januari och värdeökningen är 56 000 (73% av portföljens totala värdeökning).När det kommer till månadens utdelningar var de skrala, knappt 500 spänn kom in på kontot och juni är portföljens sämsta månad när det kommer till just utdelningar. Men en femhundring är inte kattskit och jämfört med förra årets utdelning i juni på 32 kr är skillnaden markant, hela 1 335% upp!Vad som är roligare är att titta på är utdelningsgrafen för jan-jun och jämföra med total utdelning 2016, där utdelningen redan nu är nästan 70% högre än helåret 2016! När helåret summeras är min förhoppning att jag ska ha fått ut 30 000 kr i utdelning vilket skulle motsvara en ökning på 180% jämfört med 2016.

Hade gärna sett en sådan kraftig utdelningsökning kommande år oxå men då jag bara har ca 100 000 kr kvar på bankkontot som sakta men säkert handlas upp på börsen så kommer utdelningsökningen stanna av framöver då jag bara kommer att ha handla aktier för överskottet på lönen. Tur för mig då är att många av mina innehav höjer sin årliga utdelning vilket kommer hjälpa till att ge utdelningen en skjuts i rätt riktning och mot mitt utdelningsmål på 60 000 kr per år (som jag satsar på ska infalla senast 2019-12-31). Då är även målet att jag ska ha investerat totalt 1,2 mkr (som med en direktavkastning på 5% skulle ge utdelning på 60 000 kr).

Jag har hittills investerat 675 000 kr (inklusive utdelningar) så har kommit lite längre än halvvägs till målet. Bara att kneta vidare och fortsätta månadsspara tills målet är uppnått och det därefter är dags att ta sikte på nya mål!
Kommentarer

 1. Hej

  Ville bara säga att din blogg nu finns med på listan över svenska ekonomibloggar. http://utdelningsseglaren.blogspot.se/2017/07/svenska-ekonomibloggar-hela-lista.html

  Hälsar Seglarn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt! tack och lycka till med affärerna! :)

   Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

2018 års aktieutdelningar nu summerade

Vi lämnar ett turbulent börsår bakom oss och blickar fram mot ett spännande 2019, men först en summering av min aktieportfölj.

Aktieportföljen hade det rejält svettigt i februari och var som mest ner på -7,17% innan vinden vände och portföljvärdet peakade i oktober på 19,36%.

Därefter gick det sakta men säkert utför och på årets sista handelsdag stängde portföljen på +8,99%.

Rena berg- och dalbanan med andra ord, och speciellt december var svettig för portföljen som då backade ca 85 000 kr. Sedan jag började notera porföljvärdet på månadsbasis så är det bara vid tre tillfällen som portföljen backat och bara en gång så kraftigt som i just december.


Portföljvärdet är i och för sig intressant, men jag är mer intresserad av att se kassaflödet öka över tid då jag är en utdelningsjägare! Under 2018 så levererade portföljen strax över 50 000 kr netto (eller 52 000 kr om jag räknar med källskatt som kommer tillbaka om något år). Jämfört med 2017 är det en ökning med 76% (22 000)!


Att graferna…

kvartalets aktieutdelningar

September månad är snart över och vad passar då bättre än att summera aktieutdelningarna som portföljen levererat under kvartalet, och som givetvis återinvesterats för att hålla uppe snöbollseffekten.

För att visualisera utdelningarna per kvartal så använder jag ett stapeldiagram enligt följande och det är alltid glädjade att jämföra kvartalen över tid, det underlättar för att hålla uppe motivationen att se hur kassaflödet sakta men säkert växer i takt med att jag månadssparar och återinvesterar utdelningar.

Jämför jag Q3 med föregående år så har jag fått ca 2700 kr mer i år, vilket procentuellt är en ökning med ca 60%! Jämför jag däremot med kvartalet Q3 2016 så är det en ökning med mer än 1500%! 

Ser jag till prognosen för årets utdelningar efter att Q4 har summerats så kommer jag landa på strax över 50 000 kr vilket skulle motsvara en ökning på ca 80% mot 2017. Det går att ställa i relation till löneökningen som brukar ligga runt 2%... Känns helt OK att få två extra månadsslöner frå…

Summering mars och hägrande milstolpe

Ännu en månad har passerat och dags att summera mars. Avanzaportföljen var +2,5% mot index som stängde runt nollan. När det kommer till utdelningar så kom det in 3900:- kr på kontot som genast återinvesterades i nya aktier, allt för att hålla uppe snöbollseffekten och inkassera ännu mer i utdelningar framöver.

Jämfört med i föregående år så är det en halvering av utdelningen. Ingen fara på isen dock utan det beror på att både Handelsbanken och Swedbank delar ut i början av april i år istället för i slutet av mars 2018.

Hittills har portföljen ynglat av sig 96 813 kr från starten 2016 och nu återstår det bara ca 3200 kr innan portföljen har passerat en milstolpe! Denna milstolpe kommer att passeras under första halvan av april och denna milstolpe måste firas på något lämpligt sätt! Förslag mottages tacksamt :)