Fortsätt till huvudinnehåll

Månades aktieutdelningar januari

Årets första månad är nu avklarad och därmed dags att summera månadens utveckling samt mottagna utdelningar.

Mina innehav är utspridda på tre aktörer och eftersom det därmed är knöligt att jämföra hur portföljen totalt har utvecklats så jämför jag enbart de innehav jag har hos Avanza mot index. Detta då Avanza-portföljen utgör strax över 70% av totala värdet. Hur som hur, månadens utveckling har varit lika medioker som vintervädret och portföljen stängde på +0,4%, att jämföra med OMX30 som stängde på +0,64.

Mitt mål är egentligen inte att slå index utan jag är mer intresserad av att se kassaflödet baserat på ökad aktieutdelning växa över tid. Mitt mål med aktieutdelningar är inte heller att helt kunna sluta jobba i förtid, som så många som satsar på FIRE vill,  men det kan ju ge möjlighet att gå ner i tid när man närmar sig ålderns höst eller dylikt.

Med det sagt så summeras aktieutdelningen för januari till 3 556 kr, och årets aktieutdelningar (netto efter källskatt) ser för närvarande ut enligt nedan graf.


Som framgår på bilden är april och maj årets bästa utdelningsmånader och så kommer det att fortsätta vara framöver då min portfölj består av ca 60% svenska innehav, och dessa delar i regel ut en gång per år och då under period april-maj.

Så snart aktieutdelningen har kommit in på mitt konto omsätts de till nya aktier för att hålla igång snabba på ränta-på-ränta effekten över tid. Januari månads köp resulterade i några fler Industrivärden, Klövern samt Xact Högutdelande.

Row Labels Sum of Belopp
Köp -5 424
INDU C -923
Klövern B -411
XACT Högutdelande -4 090
Grand Total -5 424

När det gäller XACT Högutdelande är min målsättning att öka mitt innehav och att det ska vara ett av mina Topp-Tio innehav. För nuvarande är det mitt 17e största innehav och utgör 2,1% av portföljen. För att kvala in på Topp Tio så måste innehavet för närvarande utgöra minst 2,7% så det är inte så långt kvar för att knipa 10:e platsen. 

Nu ser jag fram mot februari och att kunna köpa på mig mer aktier framöver då jag precis börjat jobba igen efter sex månaders föräldraledighet och därmed har jag förhoppningsvis mer pengar i slutet av månaden att kunna föra över till mina aktiedepåer. 


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Äntligen!

I början av 2016 bestämde jag mig. Jag skulle börja bygga upp en aktieportfölj på allvar, inte spontanhandla aktier med jämna mellanrum utan någon direkt tanke eller långsiktig plan som jag tidigare gjort.


Min strategi bestod av att köpa på mig aktier i stabila bolag som historiskt gått med vinst och även delat ut en del av denna vinst till sina aktieägare. Min målsättning var att investera 1,2 Mkr till 2019-12-31 för att på så sätt få aktieutdelningar på 60 000 kr under 2020 (jag antog att jag skulle få en direktavkastning på 5% och därav kom jag fram till att 1,2 Mkr behövdes).

Om jag skulle lyckas med mitt mål att få 60 000 kr i aktieutdelning så vill jag minnas att det skulle motsvara två genomsnittslöner (baserat på 2016) och det tyckte jag kändes som ett rimligt mål.

Sagt och gjort.

Varje månad förde jag över pengar så fort lönen kommit in på kontot och räkningarna var betalda. För att hålla sparmotivationen uppe så satte jag upp en hemsida ( som du just nu är inne och läser …

Milstolpe passerad i april!

Så var dagen som jag längat efter ett tag nu kommen!

Dagen då portföljens totala utdelningar från 2016 (när jag på allvar började bygga upp min utdelningsportfölj) passerade 100 000 kr!

Första året fick jag strax över 10 000 kr i utdelningar och 2019 räknar jag att ha fått ca 55 000 kr när året väl summeras. Det motsvarar en CAGR (Compound Annual Growth Rate) på 73%! I nedan graf har jag summerat de årliga utdelningarna samt vad som hittills kommit in på kontot under 2019.
Att se utdelningarna växa sakta men säkert tycker jag känns helt fantastikt roligt och mitt val av strategi (dvs köpa aktier som ger utdelning) känns helt rätt! Det är inte snabbaste vägen att bli rik men jag skyndar hellre långsamt och till relativt låg risk än att kortsiktigt försöka pricka in aktier som jag hoppas öka snabbt i värde efter köp.

Nu när snöbollseffekten kommit igång så sakteliga kommer jag nå min nästa milstolpe, dvs bryta nästa 100 000 kr-gräns under 2020 vilket innebär att tiden för att skrapa iho…

Summering mars och hägrande milstolpe

Ännu en månad har passerat och dags att summera mars. Avanzaportföljen var +2,5% mot index som stängde runt nollan. När det kommer till utdelningar så kom det in 3900:- kr på kontot som genast återinvesterades i nya aktier, allt för att hålla uppe snöbollseffekten och inkassera ännu mer i utdelningar framöver.

Jämfört med i föregående år så är det en halvering av utdelningen. Ingen fara på isen dock utan det beror på att både Handelsbanken och Swedbank delar ut i början av april i år istället för i slutet av mars 2018.

Hittills har portföljen ynglat av sig 96 813 kr från starten 2016 och nu återstår det bara ca 3200 kr innan portföljen har passerat en milstolpe! Denna milstolpe kommer att passeras under första halvan av april och denna milstolpe måste firas på något lämpligt sätt! Förslag mottages tacksamt :)