Fortsätt till huvudinnehåll

Aktieutdelning upp 115% i augusti jämfört med föregående år!

De passiva inkomsterna fortsätter att ticka på och augusti vart oväntat bra då aktieutdelningarn landade strax över 4300 kr, vilket var 115% bättre än i fjol. En stor anledning till det fina resultatet var att Kinnevik delade MTG vilka jag sålde direkt när jag fick dem vilket gav ca 1700 kr. Tackarrr!

För mig är det väldigt motiverande att hela tiden se utdelningarna växa allt eftersom jag köper fler aktier varje månad när lönen kommer in på kontot, samtidigt som jag hela tiden återinvesterar utdelningarna. Att jag fokuserar mer på utdelningarna än själva portföljvärdet kommer sannolikt ha en psykologisk effekt den dag då börsen vänder nedåt rejält, detta då det blir billigare att köpa aktier och jag kan få ännu högre utdelning framöver!

Graferna visar hur mycket aktieutdelning som jag har fått på månadsbasis från 2016 då jag på allvar bestämde mig för att fokusera på utdelningsaktier, ett beslut som jag aldrig ångrat. Det enda jag ångrar är att jag inte fattade det beslutet många år tidigare...

Månadernas staplar har vuxit för varje år vilket är ett resultat av kontinuerligt månadssparande i aktier, återinvestering av utdelning samt utdelningstillväxt.


Jämför jag aktieutdelningarna för perioden jan-aug 2018 med samma period 2016 så har portföljen delat ut 326% mer (eller 31 000 kr), och ca 19 000 kr (88%) mer än samma period 2017. Det återstår ytterligare fem månader av året och jag räknar med att under 2018 få strax över 50 000 kr, vilket motsvarar ca 1,5 månadslön! Inte illa för att inte göra något direkt utöver att kontinuerligt fylla på med aktier!Månadens köp/sälj-transaktioner summeras enligt följande. Sålde av MTG men även Volati Preff som jag tyckte var bättre att ta hem vinsten i och återinvestera i Brokfield Renewable Partners (BEP) som har en direktavkastning på 6% och vars ambition är att öka utdelningen med 5-9% årligen.

Min plan för årets kommande utdelningar är att köpa på mig i Latour då bolaget i nuläget är en liten post och hittills enbart utgör 0,5% av portföljen. Lite trist att aktien i nuläget säljs med en premium samt att direktavkastningen är låg, men om Latour fortsatt kan leverera som de gjort historiskt kommer det att bli en mycket bra investering!

Row Labels Sum of Belopp
BEP 18 548
CAST 5 083
WPC 4 215
Kinnevik B 2 717
K2A Knaust & Andersson Pref 1 223
Indutrade 1 121
PFE 1 083
Latour B 792
HEMF 596
Avanza Global 500
INWI 449
Modern Times Group B -1 667
VOLO PREF -8 740
Grand Total 25 919Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

2018 års aktieutdelningar nu summerade

Vi lämnar ett turbulent börsår bakom oss och blickar fram mot ett spännande 2019, men först en summering av min aktieportfölj.

Aktieportföljen hade det rejält svettigt i februari och var som mest ner på -7,17% innan vinden vände och portföljvärdet peakade i oktober på 19,36%.

Därefter gick det sakta men säkert utför och på årets sista handelsdag stängde portföljen på +8,99%.

Rena berg- och dalbanan med andra ord, och speciellt december var svettig för portföljen som då backade ca 85 000 kr. Sedan jag började notera porföljvärdet på månadsbasis så är det bara vid tre tillfällen som portföljen backat och bara en gång så kraftigt som i just december.


Portföljvärdet är i och för sig intressant, men jag är mer intresserad av att se kassaflödet öka över tid då jag är en utdelningsjägare! Under 2018 så levererade portföljen strax över 50 000 kr netto (eller 52 000 kr om jag räknar med källskatt som kommer tillbaka om något år). Jämfört med 2017 är det en ökning med 76% (22 000)!


Att graferna…

kvartalets aktieutdelningar

September månad är snart över och vad passar då bättre än att summera aktieutdelningarna som portföljen levererat under kvartalet, och som givetvis återinvesterats för att hålla uppe snöbollseffekten.

För att visualisera utdelningarna per kvartal så använder jag ett stapeldiagram enligt följande och det är alltid glädjade att jämföra kvartalen över tid, det underlättar för att hålla uppe motivationen att se hur kassaflödet sakta men säkert växer i takt med att jag månadssparar och återinvesterar utdelningar.

Jämför jag Q3 med föregående år så har jag fått ca 2700 kr mer i år, vilket procentuellt är en ökning med ca 60%! Jämför jag däremot med kvartalet Q3 2016 så är det en ökning med mer än 1500%! 

Ser jag till prognosen för årets utdelningar efter att Q4 har summerats så kommer jag landa på strax över 50 000 kr vilket skulle motsvara en ökning på ca 80% mot 2017. Det går att ställa i relation till löneökningen som brukar ligga runt 2%... Känns helt OK att få två extra månadsslöner frå…

Summering mars och hägrande milstolpe

Ännu en månad har passerat och dags att summera mars. Avanzaportföljen var +2,5% mot index som stängde runt nollan. När det kommer till utdelningar så kom det in 3900:- kr på kontot som genast återinvesterades i nya aktier, allt för att hålla uppe snöbollseffekten och inkassera ännu mer i utdelningar framöver.

Jämfört med i föregående år så är det en halvering av utdelningen. Ingen fara på isen dock utan det beror på att både Handelsbanken och Swedbank delar ut i början av april i år istället för i slutet av mars 2018.

Hittills har portföljen ynglat av sig 96 813 kr från starten 2016 och nu återstår det bara ca 3200 kr innan portföljen har passerat en milstolpe! Denna milstolpe kommer att passeras under första halvan av april och denna milstolpe måste firas på något lämpligt sätt! Förslag mottages tacksamt :)