Fortsätt till huvudinnehåll

Månadsuppdatering på självaste nationaldagen!


Trots att mitt inlägg kommer summera maj månad så måste jag passa på att utropa Grattis Sverige då det är självaste nationaldagen idag! Hurra! :)

Sådär ja, tillbaka till maj igen där Avanza-portföljen stängde på +3,91% och ser jag till första veckan i juni så har uppgången fortsatt och stängde på +4,3% igår. 

Detta innebär att Avanza-portföljen är upp ca 100 000 kr från 1/5 till 5/6 och fortsätter börsyran under juni är portföljen snart tillbaka på februari-nivåer innan Covid-19 slog till på allvar. I nedan diagram summerar jag varje månad portföljvärdet och som det går att utläsa är gapet inte längre så stort jämfört med februari. 
Månadssummer portföljvärde
Även om portföljvärdet har återhämtat sig så är det knackigare med aktieutdelningar. Prognosen för maj i början av året var att få ut strax över 16 000 kr netto (efter utländsk källskatt) men när jag summerade månaden hade jag fått ut 25% mot prognos, dvs strax över 4000 kr. 

Summerar jag utvall mot prognos för period jan-maj så har portföljen delat ut ca 40% mot prognos. Det positiva är att några av mina bolag har skjutit på aktieutdelningen så under juni-juli kommer jag att få ut mer pengar än enligt prognos, och som tur är så kommer Formpipe, portföljens största innehav, att behålla sin utdelning. Utan utdelningen från Formpipe på ca 7000kr så hade årets utdelningar blivit riktigt skrala. 


Vilka bolag var det då som delade ut under maj månad? Jo, bland mina svenska innehav var det Intrum, Xact Högutedeland (ETF), Latour och Mips och resten av utdelningen kom från mina amerikanska innehav där de flesta verkar köra på med utdelning som vanligt i jämförelse med de nordiska innehaven. 

Värdepapper/beskrivning Total
Intrum 1 628
XACT Högutdelande 933
Abbvie Inc 639
AT&T Inc 526
Procter & Gamble Co 301
Realty Income Corp 141
Latour B 133
Mips 15
Utländsk källskatt -167
Grand Total 4 148Under maj stuvade jag oxå om något i portföljen då jag sålde av Wallenstam där jag hade en väldigt liten post samt tog hem min grundinvestering i Microsoft. Båda dessa bolag har en relativt låg direktavkastning och jag valde därför att fylla på i bolag som har en högre direktavkastning för att på så sätt få snöbollseffekten att rulla lite snabbare framåt. I nedan summering ser ni vilka innehav jag valde att köpa på mig mer i. 

Värdepapper/beskrivning Total
SBB B -312
INDU C -395
SEB A    -448
Investor A -936
Castellum -996
XACT Högutdelande -1 441
Bank of Nova Scotia -3 709
Ares Capital Corp -3 989
Realty Income Corp -4 168
AT&T Inc -4 331
Sampo Oyj A -4 651
SBB D -5 789
Grand Total -31 165

Har under period mars-maj köpt på mig aktier för 73 000 kr vilket gör att jag ligger bra till mot mitt långsiktiga mål om att ha satt in 2 000 000 kr i portföljen, vilket jag har som målsättning att uppnå i slutet av 2024 och för att komma dit måste jag i snitt investera 13 000 kr per månad (lön+återinvesteringar av utdelningar). Denna överprestation av månatligt investerande kommer vara nödvändig för att kompensera för utdelningsbortfall pga Corona och för att jag ska ha möjlighet att nå mitt långsiktiga mål.


När jag har 2 000 000 kr investerade så räknar jag att portföljen delar ut 100 000 kr per år vilket hade varit helt fantastiskt! Hur ser era långsiktiga mål ut?

Ha en riktigt härlig nationaldag! 


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Äntligen!

I början av 2016 bestämde jag mig. Jag skulle börja bygga upp en aktieportfölj på allvar, inte spontanhandla aktier med jämna mellanrum utan någon direkt tanke eller långsiktig plan som jag tidigare gjort.


Min strategi bestod av att köpa på mig aktier i stabila bolag som historiskt gått med vinst och även delat ut en del av denna vinst till sina aktieägare. Min målsättning var att investera 1,2 Mkr till 2019-12-31 för att på så sätt få aktieutdelningar på 60 000 kr under 2020 (jag antog att jag skulle få en direktavkastning på 5% och därav kom jag fram till att 1,2 Mkr behövdes).

Om jag skulle lyckas med mitt mål att få 60 000 kr i aktieutdelning så vill jag minnas att det skulle motsvara två genomsnittslöner (baserat på 2016) och det tyckte jag kändes som ett rimligt mål.

Sagt och gjort.

Varje månad förde jag över pengar så fort lönen kommit in på kontot och räkningarna var betalda. För att hålla sparmotivationen uppe så satte jag upp en hemsida ( som du just nu är inne och läser …

Knapert med aktieutdelning under oktober

Sådär ja, då var sista kvartalets första månad avklarad! Därmed tackar vi för härliga höstdagar som jag kunnat njuta av till fullo då jag för tillfället är föräldraledig.

Annars började oktober på börsen skakigt men tog därefter fart och OMXS30 stängde ca 8% upp jämfört med bottennoteringen runt 4e oktober, och börsen är nu på all time high-nivåer!

Min Avanzaportfölj däremot har gått riktigt knackigt och stängde på -2,49%, mycket beroende på att bankaktierna tagit stryk samt portföljens största innehav Formpipe Software tappat 15% under månaden. I fallet med Formpipe så redovisade de en lägre vinst för period jan-sep i år jämfört med föregående år. Positivt med rapporten är att de repetitiva intäkterna fortsätter att utgöra en allt större del av intäkterna, nu 62% av nettoomsättningen jämfört med tidigare 55%.


Om Avanzaportföljen presterade dåligt så presterade Nordnetportöljen desto bättre, upp hela 22,1%! Här var det inte något enskild värdepapper som stack ut utan en bred uppgång fö…

Snabba cash från spekulation under september!

Sådär ja, då har vi passerat årets tredje kvartal i och med att september månad nyss tog slut. September innehöll en del härliga höstdagar som jag kunde njuta av till fullo då jag för tillfället är pappaledig. Även om jag som pappaledig har fullt upp på dagarna så finns tillfällen att vara lite aktiv på börsen.
Ett sådant tillfälle var när jag gjorde en kort spekulering i noteringen av EQT. 
Då intresset inför börsintroduktionen var stort passade jag på att teckna upp mig på 450 aktier med planen att sälja de aktier jag tilldelats kort efter att börsen öppnat på första handelsdagen. 
Jag tilldelades 300 aktier och dessa sålde jag ca 13 minuter efter börsöppningen och belönades med en avkastning på ca 23% vilket motsvarar 4 600 kr. Snacka om bra timpenning på kort tid och till en begränsad risk!


Under september passade jag på att möblera om lite smått i portföljen vilket innebar att Kinnevik och Starbucks fick lämna. Jag tror fortsatt på båda bolagen och kommer kanske äga dem igen framöve…