Fortsätt till huvudinnehåll

Summering av aktieportföljen 2019


2019 har nu tagit slut och därmed även ett fantastiskt börsår! Avanza-portföljen stängde på smått otroliga +30,39%.

Om det goda börsklimatet håller i sig under 2020 återstår att se men då jag mest fokuserar på aktieutdelningar och min strategi är buy and hold så gör det inte så mycket om börsen rekylerar ned, även om det säkert kommer vara psykiskt tungt om det kommer ett rejält ras.

Min portfölj består i nuläget av 51 st innehav där de tio största innehaven summerar 50% av totala värdet. De tre största innehaven sett till värdet är Formpipe Software,  Brookfield Renewable Partners och Investor. Tillsammans utgör dessa tre innehav knappt 1/3 av portföljvärdet.

Under 2020 kommer jag att fortsatt köpa på mig mer av de flesta av portföljens innehav men fokus kommer vara att utöka innehavet i XACT Högutdelande som i nuläget enbart utgör 1,8% av portföljen. Målsättning får bli att XACT Högutdelande framöver ska vara ett av portföljens större innehav och utgöra 5-10% av portföljen framöver.
Aktieportföljens alla innehav går att se här.

Genom att ha många olika innehav i portföljen minskar beroendet av enskilda innehav och därmed bolagsrisken. Samma sak gäller även vilken bransch/sektor som innehaven verkar inom, tex har man köpt många olika innehav i en och samma bransch så (tex fastighetsbranschen) så har man en högre portföljrisk än om man köper innehav som är verksamma inom olika branscher.

I min portfölj väger Financial Services, Technology och Real Estate tyngst. Dessa tre sectorer utgör ca 60% av portföljen. I Finacial Services finns mina investmenbolag, banker och även försäkringsbolag. Inom Technology väger Formpipe Software tungt följt av Microsoft och Real Estate utgörs av de olika fastighetsbolag som jag har.


Basen i min portfölj utgörs såklart av innehav som handlas i SEK men då många fina bolag även finns utanför Svea rikes gränser så kan jag inte motstå frestelsen att köpa på mig av dessa. Min plan framöver är att innehaven som handlas i SEK ska utgöra ca 60% av portföljen för att inte ha så hög valutarisk. Detta skulle då innebära att aktieutdelningarna minskar om svenska kronan skulle stärkas rejält mot USD eller EUR. Årets mottagna aktieutdelningar landar strax på ca 56 000 och portföljen har hittills delat ut 145 000 kr under de fyra första åren. Då snöbollseffekten så sakteliga kommit igång så hoppas jag att kunna passera 200 000 kr innan 2020 är över vilket borde vara möjligt om inte några fler av portföljens innehav sänker sina utdelningar (Sampo/Nordea och Swedbank har redan flaggat för sänkta utdelningar baserat på 2019). Om Formpipe Software får för sig att sänka utdelningen så är målet definitivt kört då dess utdelning utgör ca 12% av årets utdelningar (ref det här med bolagsrisk...).


Årets första utdelningar har redan trillat in på kontot då jag har några nordmerikanska innehav som delar ut på årets sista dag. Detta tillsammans med utdelning från Klövern (3/1) gör att jag räknar med att ha fått in nästan 2000 kr innan årets första vecka är över. Magiskt!


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Äntligen!

I början av 2016 bestämde jag mig. Jag skulle börja bygga upp en aktieportfölj på allvar, inte spontanhandla aktier med jämna mellanrum utan någon direkt tanke eller långsiktig plan som jag tidigare gjort.


Min strategi bestod av att köpa på mig aktier i stabila bolag som historiskt gått med vinst och även delat ut en del av denna vinst till sina aktieägare. Min målsättning var att investera 1,2 Mkr till 2019-12-31 för att på så sätt få aktieutdelningar på 60 000 kr under 2020 (jag antog att jag skulle få en direktavkastning på 5% och därav kom jag fram till att 1,2 Mkr behövdes).

Om jag skulle lyckas med mitt mål att få 60 000 kr i aktieutdelning så vill jag minnas att det skulle motsvara två genomsnittslöner (baserat på 2016) och det tyckte jag kändes som ett rimligt mål.

Sagt och gjort.

Varje månad förde jag över pengar så fort lönen kommit in på kontot och räkningarna var betalda. För att hålla sparmotivationen uppe så satte jag upp en hemsida ( som du just nu är inne och läser …

Knapert med aktieutdelning under oktober

Sådär ja, då var sista kvartalets första månad avklarad! Därmed tackar vi för härliga höstdagar som jag kunnat njuta av till fullo då jag för tillfället är föräldraledig.

Annars började oktober på börsen skakigt men tog därefter fart och OMXS30 stängde ca 8% upp jämfört med bottennoteringen runt 4e oktober, och börsen är nu på all time high-nivåer!

Min Avanzaportfölj däremot har gått riktigt knackigt och stängde på -2,49%, mycket beroende på att bankaktierna tagit stryk samt portföljens största innehav Formpipe Software tappat 15% under månaden. I fallet med Formpipe så redovisade de en lägre vinst för period jan-sep i år jämfört med föregående år. Positivt med rapporten är att de repetitiva intäkterna fortsätter att utgöra en allt större del av intäkterna, nu 62% av nettoomsättningen jämfört med tidigare 55%.


Om Avanzaportföljen presterade dåligt så presterade Nordnetportöljen desto bättre, upp hela 22,1%! Här var det inte något enskild värdepapper som stack ut utan en bred uppgång fö…