Fortsätt till huvudinnehåll

Äntligen!

I början av 2016 bestämde jag mig. Jag skulle börja bygga upp en aktieportfölj på allvar, inte spontanhandla aktier med jämna mellanrum utan någon direkt tanke eller långsiktig plan som jag tidigare gjort.


Min strategi bestod av att köpa på mig aktier i stabila bolag som historiskt gått med vinst och även delat ut en del av denna vinst till sina aktieägare. Min målsättning var att investera 1,2 Mkr till 2019-12-31 för att på så sätt få aktieutdelningar på 60 000 kr under 2020 (jag antog att jag skulle få en direktavkastning på 5% och därav kom jag fram till att 1,2 Mkr behövdes).

Om jag skulle lyckas med mitt mål att få 60 000 kr i aktieutdelning så vill jag minnas att det skulle motsvara två genomsnittslöner (baserat på 2016) och det tyckte jag kändes som ett rimligt mål.

Sagt och gjort.

Varje månad förde jag över pengar så fort lönen kommit in på kontot och räkningarna var betalda. För att hålla sparmotivationen uppe så satte jag upp en hemsida ( som du just nu är inne och läser på) och började även bygga upp en databas i Google sheets i vilken jag har all information om aktiekurser, utdelningar (både per bolag samt de utdelningar jag fått in på kontot), viktning per Industry/Sector, fördelning av valutor etc. Denna databas uppdaterar jag så fort jag har gjort några aktieköp och kan då se hur mitt framtida kassaflöde från aktieutdelningar ständigt ökar, sakta med säkert. Krona för krona.

I min databas har jag även följt upp på hur mycket pengar jag har investerat per månad (sparande/återinvestering av utdelningar) sedan början av 2016 och resultatet ses i grafen nedan ( de månader som är röda beror på att jag har sålt av aktier och därefter inte hunnit återinvestera pengarna inom samma månad).
Min spar- och investeringsiver tog fart där under 2016 och trots att vi under tiden sedan jag satte upp mitt spar/investeringsmål har hunnit med att gifta oss, rest en del och fått ett barn så har jag nu ÄNTLIGEN nått min målsättning om att ha investerat 1,2 Mkr!  Katjing! 

Inte bara har jag nu nått mitt spar/investeringsmål utan jag kommer redan under 2019 nå mitt utdelningsmål om 60 000 kr! Dubbel-Katjing!!

Nu gäller det sätta upp ett nytt långsiktigt mål att jobba mot för att hålla investeringsviljan uppe. Får återkomma till det framöver och passa på att njuta av vetskapen att jag lyckades åstadkomma vad jag drömt om så länge 😀


Hur gick det då med aktieutdelningar och intvesteringar under november? Jo, november är en rätt bra utdelningsmånad med Investor, H&M och några av mina kvartalsutdelande jänkare i form av Abbvie, Procter&Gamble, AT&T som skickar ut pengar denna månad. Efter källskatt så landade månadens utdelningar strax över 2500 kr.

Mottagna utdelningar har återinvesterats och månadens köp summeras följande:

Row Labels Sum of Antal Sum of Belopp
ABBVIE INC    3 -2 415
Castellum 5 -982
Hemfosa Fastigheter 10 -997
Industrivärden C 2 -440
Investor A 6 -2 984
Klövern B 60 -1 006
Latour B 20 -2 686
Nordea Bank Abp 22 -1 599
SEB A 20 -1 785
Skanska B 2 -426
Svolder B 14 -1 623
Walt Disney Co 3 -4 269
XACT Högutdelande 36 -4 610
Vonovia 2 -1 026
Grand Total 205 -26 848

Ett nytt bolag tog sig in i portföljen och det var det tyska fastighetsbolaget Vonovia som jag köpte en första liten position i. Vonovia delar ut i juni månad vilket passar mig perfekt då det är en av mina svagaste utdelningsmånader och då Vonovia för närvarande handlas under bokfört värde (50 EUR/aktie) så kommer jag att köpa på mig fler av dessa aktier under december månad.

Ha nu en riktigt skön 1a advent och så laddar vi om tills börsen öppnar imorgon igen!
Kommentarer

  1. Gratulerar! Mål ska gå att uppnå, och är det för lätt har man kanske satt ett för lätt mål. Själv har jag handlat ordentligt nu när sek varit låg och hoppas på fina valutaintäkter framöver.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Knapert med aktieutdelning under oktober

Sådär ja, då var sista kvartalets första månad avklarad! Därmed tackar vi för härliga höstdagar som jag kunnat njuta av till fullo då jag för tillfället är föräldraledig.

Annars började oktober på börsen skakigt men tog därefter fart och OMXS30 stängde ca 8% upp jämfört med bottennoteringen runt 4e oktober, och börsen är nu på all time high-nivåer!

Min Avanzaportfölj däremot har gått riktigt knackigt och stängde på -2,49%, mycket beroende på att bankaktierna tagit stryk samt portföljens största innehav Formpipe Software tappat 15% under månaden. I fallet med Formpipe så redovisade de en lägre vinst för period jan-sep i år jämfört med föregående år. Positivt med rapporten är att de repetitiva intäkterna fortsätter att utgöra en allt större del av intäkterna, nu 62% av nettoomsättningen jämfört med tidigare 55%.


Om Avanzaportföljen presterade dåligt så presterade Nordnetportöljen desto bättre, upp hela 22,1%! Här var det inte något enskild värdepapper som stack ut utan en bred uppgång fö…

Summering av aktieportföljen 2019

2019 har nu tagit slut och därmed även ett fantastiskt börsår! Avanza-portföljen stängde på smått otroliga +30,39%.

Om det goda börsklimatet håller i sig under 2020 återstår att se men då jag mest fokuserar på aktieutdelningar och min strategi är buy and hold så gör det inte så mycket om börsen rekylerar ned, även om det säkert kommer vara psykiskt tungt om det kommer ett rejält ras.

Min portfölj består i nuläget av 51 st innehav där de tio största innehaven summerar 50% av totala värdet. De tre största innehaven sett till värdet är Formpipe Software,  Brookfield Renewable Partners och Investor. Tillsammans utgör dessa tre innehav knappt 1/3 av portföljvärdet.

Under 2020 kommer jag att fortsatt köpa på mig mer av de flesta av portföljens innehav men fokus kommer vara att utöka innehavet i XACT Högutdelande som i nuläget enbart utgör 1,8% av portföljen. Målsättning får bli att XACT Högutdelande framöver ska vara ett av portföljens större innehav och utgöra 5-10% av portföljen framöver…