Fortsätt till huvudinnehåll

Knapert med aktieutdelning under oktober

Sådär ja, då var sista kvartalets första månad avklarad! Därmed tackar vi för härliga höstdagar som jag kunnat njuta av till fullo då jag för tillfället är föräldraledig.

Annars började oktober på börsen skakigt men tog därefter fart och OMXS30 stängde ca 8% upp jämfört med bottennoteringen runt 4e oktober, och börsen är nu på all time high-nivåer!

Min Avanzaportfölj däremot har gått riktigt knackigt och stängde på -2,49%, mycket beroende på att bankaktierna tagit stryk samt portföljens största innehav Formpipe Software tappat 15% under månaden. I fallet med Formpipe så redovisade de en lägre vinst för period jan-sep i år jämfört med föregående år. Positivt med rapporten är att de repetitiva intäkterna fortsätter att utgöra en allt större del av intäkterna, nu 62% av nettoomsättningen jämfört med tidigare 55%.


Om Avanzaportföljen presterade dåligt så presterade Nordnetportöljen desto bättre, upp hela 22,1%! Här var det inte något enskild värdepapper som stack ut utan en bred uppgång för de allra flesta frånsett bankaktierna.

Sett till kassaflöde är oktober en av årets svagaste månader, blott 1 625 kr kom in på kontot och varenda krona är nu återinvesterad och satt i arbete för att generera ett ökande framtida kassaflöde. I och med månadens slut har jag hittills i år fått 52 521 kr i aktieutdelning! Detta är ca 4 % mer än jag fick under hela 2018! Totalt sedan jag på allvar startade min portfölj 2016 har jag fått 141 848 kr.

Månadens investeringar var något större än normalt, hela 51 117 kr köpte jag aktier och ETF:er för och majoriteten av pengarna kommer från försäljningen av Kinnevik och Starbucks som gjordes under september månad.

Av nedan tabell framgår det att månadens inköp blev en salig blandning av Dividend Kings (MMM, PG), en knippe investmentbolag samt lite övriga spridda skurar. Slog även till på två EFT:er från Invesco som bloggaren Petrusko skrev ett inlägg om. Klicka här för att komma till inlägget. Petruskos blogg är för övrigt något jag verkligen kan rekommendera och som jag läser dagligen.

TickerVärdepapperBelopp%-andel
MMM3M Co10,61221%
BPY.UNBrookfield Property Partners LP6,59513%
PGProcter & Gamble4,6229%
SampoSampo Oyj A3,9588%
HDLVInvesco S&P500 High Dividiend Low Volatility UCITS ETF3,7837%
EHDVInvesco EURO STOXX High Dividiend Low Volatility UCITS ETF3,7817%
IUSZIshares Core FTSE 100 UCITS ETF GBP3,5347%
Svol BSvolder B2,4215%
Lato BLatour B2,0154%
IntrumIntrum 1,4303%
Inve AInvestor A1,3883%
XacthdivXact Högutdelande1,3673%
FPIPFormpipe Software1,0542%
Indu CIndustrivärden C1,0102%
Holm BHolmen B8422%
MipsMips7852%
PfePfizer7041%
HemfHemforsa Fastigheter6931%
Klov BKlövern B5231%
Total51,117100%

Några av dessa bolag har utdelning under november/december så kommer innebära en positiv effekt på årets kassaflöde men störst effekt blir så klart under 2020. Om jag antar att genomsnittliga direktavkastningen är 3,5% så kommer utdelningen landa på ca 1 800 kr. Med lite tur så kommer vissa bolag öka sin utdelning baserat på 2019 och då kanske vi landar närmare 2 000 kr. :)

Nu ser jag med spänning fram mot kommande månader och vad som händer på börsen, kommer den fortsätta gå starkt eller kommer raset som det talats länge om nu... hur som helst så kommer jag fortsätta på min inslagna väg och försöka föra över nytt kapital till portföljen när lönen kommer samt återinvestera mottagen aktieutdelning för att säkra ett ständigt ökande kassaflöde! Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Äntligen!

I början av 2016 bestämde jag mig. Jag skulle börja bygga upp en aktieportfölj på allvar, inte spontanhandla aktier med jämna mellanrum utan någon direkt tanke eller långsiktig plan som jag tidigare gjort.


Min strategi bestod av att köpa på mig aktier i stabila bolag som historiskt gått med vinst och även delat ut en del av denna vinst till sina aktieägare. Min målsättning var att investera 1,2 Mkr till 2019-12-31 för att på så sätt få aktieutdelningar på 60 000 kr under 2020 (jag antog att jag skulle få en direktavkastning på 5% och därav kom jag fram till att 1,2 Mkr behövdes).

Om jag skulle lyckas med mitt mål att få 60 000 kr i aktieutdelning så vill jag minnas att det skulle motsvara två genomsnittslöner (baserat på 2016) och det tyckte jag kändes som ett rimligt mål.

Sagt och gjort.

Varje månad förde jag över pengar så fort lönen kommit in på kontot och räkningarna var betalda. För att hålla sparmotivationen uppe så satte jag upp en hemsida ( som du just nu är inne och läser …

Snabba cash från spekulation under september!

Sådär ja, då har vi passerat årets tredje kvartal i och med att september månad nyss tog slut. September innehöll en del härliga höstdagar som jag kunde njuta av till fullo då jag för tillfället är pappaledig. Även om jag som pappaledig har fullt upp på dagarna så finns tillfällen att vara lite aktiv på börsen.
Ett sådant tillfälle var när jag gjorde en kort spekulering i noteringen av EQT. 
Då intresset inför börsintroduktionen var stort passade jag på att teckna upp mig på 450 aktier med planen att sälja de aktier jag tilldelats kort efter att börsen öppnat på första handelsdagen. 
Jag tilldelades 300 aktier och dessa sålde jag ca 13 minuter efter börsöppningen och belönades med en avkastning på ca 23% vilket motsvarar 4 600 kr. Snacka om bra timpenning på kort tid och till en begränsad risk!


Under september passade jag på att möblera om lite smått i portföljen vilket innebar att Kinnevik och Starbucks fick lämna. Jag tror fortsatt på båda bolagen och kommer kanske äga dem igen framöve…