Fortsätt till huvudinnehåll

Shocktober

Börsen gungade till rejält under oktober månad och SIX30 Return Index stängde på -7,6%! Avanza portföljen klarade sig bättre och var ner -3,8% under samma period, vilket motsvarar ca 30 000 kr. Tillsammans med Nordnet-portföljen så minskade värdet med 45 000 kr under shocktober.

Dessvärre för undertecknad så var det likviditetsbrist under oktober så hade inte möjligheten att köpa på mig fler aktier i kursnedgången utöver vad jag har fått i utdelning under månaden. Hade kunnat öka på belåningsgraden något då mina regler tillåter 10% belåning av portföljvärdet men valde att inte göra så i slutändan ifall att kurserna fortsätter gå ner framöver.

När börsen gungar till känns det ändå skönt att utdelningarna fortsätter att rulla in, 2099 kr för att vara mer exakt vilket är över 200% mer än oktober i fjol! Målet för i år är 50 000 kr i aktieutdelning och när det återstår 2 månader så är jag ca 6 000 kr ifrån.

 En annan graf som är väldigt trevlig att titta på är den som visar portföljens totala utdelningar sedan start 2016. Efter oktober så portföljen delat ut ca 83 000 kr från start och under Q1 2019 så kommer 100 000 kr-gränsen att passeras! Verkligen motiverande att titta på graferna och även inse att tiden tills nästa gång 100 000 kr-gränsen passeras kommer att minska med åren (från 3 år till mindre än 2 år då 200 000 kr-gränsen passeras). Snöbollseffekten är igång! 😀😀😀Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Äntligen!

I början av 2016 bestämde jag mig. Jag skulle börja bygga upp en aktieportfölj på allvar, inte spontanhandla aktier med jämna mellanrum utan någon direkt tanke eller långsiktig plan som jag tidigare gjort.


Min strategi bestod av att köpa på mig aktier i stabila bolag som historiskt gått med vinst och även delat ut en del av denna vinst till sina aktieägare. Min målsättning var att investera 1,2 Mkr till 2019-12-31 för att på så sätt få aktieutdelningar på 60 000 kr under 2020 (jag antog att jag skulle få en direktavkastning på 5% och därav kom jag fram till att 1,2 Mkr behövdes).

Om jag skulle lyckas med mitt mål att få 60 000 kr i aktieutdelning så vill jag minnas att det skulle motsvara två genomsnittslöner (baserat på 2016) och det tyckte jag kändes som ett rimligt mål.

Sagt och gjort.

Varje månad förde jag över pengar så fort lönen kommit in på kontot och räkningarna var betalda. För att hålla sparmotivationen uppe så satte jag upp en hemsida ( som du just nu är inne och läser …

Milstolpe passerad i april!

Så var dagen som jag längat efter ett tag nu kommen!

Dagen då portföljens totala utdelningar från 2016 (när jag på allvar började bygga upp min utdelningsportfölj) passerade 100 000 kr!

Första året fick jag strax över 10 000 kr i utdelningar och 2019 räknar jag att ha fått ca 55 000 kr när året väl summeras. Det motsvarar en CAGR (Compound Annual Growth Rate) på 73%! I nedan graf har jag summerat de årliga utdelningarna samt vad som hittills kommit in på kontot under 2019.
Att se utdelningarna växa sakta men säkert tycker jag känns helt fantastikt roligt och mitt val av strategi (dvs köpa aktier som ger utdelning) känns helt rätt! Det är inte snabbaste vägen att bli rik men jag skyndar hellre långsamt och till relativt låg risk än att kortsiktigt försöka pricka in aktier som jag hoppas öka snabbt i värde efter köp.

Nu när snöbollseffekten kommit igång så sakteliga kommer jag nå min nästa milstolpe, dvs bryta nästa 100 000 kr-gräns under 2020 vilket innebär att tiden för att skrapa iho…

Summering mars och hägrande milstolpe

Ännu en månad har passerat och dags att summera mars. Avanzaportföljen var +2,5% mot index som stängde runt nollan. När det kommer till utdelningar så kom det in 3900:- kr på kontot som genast återinvesterades i nya aktier, allt för att hålla uppe snöbollseffekten och inkassera ännu mer i utdelningar framöver.

Jämfört med i föregående år så är det en halvering av utdelningen. Ingen fara på isen dock utan det beror på att både Handelsbanken och Swedbank delar ut i början av april i år istället för i slutet av mars 2018.

Hittills har portföljen ynglat av sig 96 813 kr från starten 2016 och nu återstår det bara ca 3200 kr innan portföljen har passerat en milstolpe! Denna milstolpe kommer att passeras under första halvan av april och denna milstolpe måste firas på något lämpligt sätt! Förslag mottages tacksamt :)