Fortsätt till huvudinnehåll

Summering av 2017Då lider 2017 mot sitt slut och det är dags att summera året, aktieportföljen och aktieutdelningarna!

Börjar vi med SIX30 Return Index så stängde det på +7,67% och här har portföljen överpresterat jämfört med index då den gått upp +14,1%. Så nästan dubbelt upp jämfört med index vilket inte är fy skam för en nybörjare!

Några få inköp hanns med under december och summeras nedan. Det blev en mix av fastigheter, bank, försäkring och värmepumpar från småländska Nibe.

Row Labels Sum of Antal
HEMF 13
INWI 5
K2A PREF 3
KLOV PREF 7
Nibe Industrier B 7
SHB B 8
SKA B 7
SWED A 5
TRYG 10
WPC 6
Grand Total 71

Dessa inköpta aktier kommer under 2018 att generera ~310 kr med nuvarande utdelningsnivå, troligtvis kommer något/några bolag (bortsett från preffarna) att höja sin utdelning avseende år 2017 vs 2016 vilket är mumma!

Detta leder osökt in på det ämne som jag tycker är mest intressant nämligen utdelningarna från aktieportföljen. Det är dessa pengar som över tid kommer växa sig större och större tack vare kontinuerliga inköp av aktier samt ränta-på-ränta! 

Jämför jag erhållna utdelningar 2017 så summerade de 30 144 kr (inklusive källskatt), vilket var en ökning med 179% i förhållande till 2016, och motsvarar en extra månadslön! Känns fantastiskt bra och helt rätt för mig att satsa på utdelningsaktier! 

För 2018 får målet vara att försöka inkassera 45 000 kr i utdelning för att försöka komma närmare mitt mål på 60 000 kr i utdelning under 2019. Kommer bli svettigt att nå målet men det är värt ett försök! 

Ser jag till hur kassaflödet fördelades över årets månader är det inte oväntat störst udelning under maj månad, detta portföljen till 60% består av svenska bolag som ofta betalar ut sin utdelning just i maj månad. Juni är tveklöst sämsta utdelningsmånaden och jag vill över tid få ett jämnare kassaflöde över årets månader för att kontinuerligt få utdelningar att kunna återinvestera löpande. 


För att nå 60 000 i utdelning krävs att ha investerat 1,2 MSEK och en direktavkastning på 5%. Då jag på månadsbasis gör överföringar till portföljen så fort lönen landar på kontot så kommer jag sakta men säkert närmare mitt mål. I nuläget har ca 800 000 kr investerats av eget kapital och ca 40 000 kr utgörs av belåning.  

Ser nu med tillförsikt fram mot börsåret 2018 och kommande utdelningar! Under 2018 kommer portföljvärdet troligtvis passera 1 000 000 kr givet att börsen inte rasar, vilket iofs vore bra för direktavkastningen som då blir högre. Således ännu en fördel med utdelningsstrategin vilket gör att jag kommer kunna sova gott även under kommande börskrascher!

Gott nytt (börs)år! 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

2018 års aktieutdelningar nu summerade

Vi lämnar ett turbulent börsår bakom oss och blickar fram mot ett spännande 2019, men först en summering av min aktieportfölj.

Aktieportföljen hade det rejält svettigt i februari och var som mest ner på -7,17% innan vinden vände och portföljvärdet peakade i oktober på 19,36%.

Därefter gick det sakta men säkert utför och på årets sista handelsdag stängde portföljen på +8,99%.

Rena berg- och dalbanan med andra ord, och speciellt december var svettig för portföljen som då backade ca 85 000 kr. Sedan jag började notera porföljvärdet på månadsbasis så är det bara vid tre tillfällen som portföljen backat och bara en gång så kraftigt som i just december.


Portföljvärdet är i och för sig intressant, men jag är mer intresserad av att se kassaflödet öka över tid då jag är en utdelningsjägare! Under 2018 så levererade portföljen strax över 50 000 kr netto (eller 52 000 kr om jag räknar med källskatt som kommer tillbaka om något år). Jämfört med 2017 är det en ökning med 76% (22 000)!


Att graferna…

kvartalets aktieutdelningar

September månad är snart över och vad passar då bättre än att summera aktieutdelningarna som portföljen levererat under kvartalet, och som givetvis återinvesterats för att hålla uppe snöbollseffekten.

För att visualisera utdelningarna per kvartal så använder jag ett stapeldiagram enligt följande och det är alltid glädjade att jämföra kvartalen över tid, det underlättar för att hålla uppe motivationen att se hur kassaflödet sakta men säkert växer i takt med att jag månadssparar och återinvesterar utdelningar.

Jämför jag Q3 med föregående år så har jag fått ca 2700 kr mer i år, vilket procentuellt är en ökning med ca 60%! Jämför jag däremot med kvartalet Q3 2016 så är det en ökning med mer än 1500%! 

Ser jag till prognosen för årets utdelningar efter att Q4 har summerats så kommer jag landa på strax över 50 000 kr vilket skulle motsvara en ökning på ca 80% mot 2017. Det går att ställa i relation till löneökningen som brukar ligga runt 2%... Känns helt OK att få två extra månadsslöner frå…

Summering mars och hägrande milstolpe

Ännu en månad har passerat och dags att summera mars. Avanzaportföljen var +2,5% mot index som stängde runt nollan. När det kommer till utdelningar så kom det in 3900:- kr på kontot som genast återinvesterades i nya aktier, allt för att hålla uppe snöbollseffekten och inkassera ännu mer i utdelningar framöver.

Jämfört med i föregående år så är det en halvering av utdelningen. Ingen fara på isen dock utan det beror på att både Handelsbanken och Swedbank delar ut i början av april i år istället för i slutet av mars 2018.

Hittills har portföljen ynglat av sig 96 813 kr från starten 2016 och nu återstår det bara ca 3200 kr innan portföljen har passerat en milstolpe! Denna milstolpe kommer att passeras under första halvan av april och denna milstolpe måste firas på något lämpligt sätt! Förslag mottages tacksamt :)